Заведения в и около с.Рибарица

Стара истина е, че храната не е само необходимост,но и удоволствие .Не случайно напоследък се наблюдава широко разнообразие в асортимента и стила на местата за хранене.

Курортните градове Тетевен  и Рибарица не отстъпват в тази тенденция.

 

За нашите гости в комплекс  “Петрови вили”  препоръчваме най-напред да се отбият в близката (300м) механа “Воденицата”.Тя е най-старият извънградски ресторант,привлекателно място за отдих на тетевенци.За много от тях е свързана със скъп празник или просто чудно кътче за срещи с приятели.Разположена е на живописно място край планинската река Скрибътна и под сенките на вековни дървета посетителите се наслаждават на природата и на вкусната храна.Обслужването е отлично,а менюто разнообразно – от студен айран и топли пърленки до популярната тук Тетевенска саламура или  пъстърва на керемида .

 

Ако пък сте решили да обядвате по-далеч от “Петрови вили”, ето за вас няколко други предложения.

В самия град  ще намерите механа “Ваката”(ул.Пенка Михайлова 1).Непретенциозно заведение в типичен за механите български стил.Разполага с открита тераса  за използване при хубаво време.

За любителите на нощен живот препоръчваме нощен клуб “Play”,в самия център,на площад “Сава Младенов 3”.Мощна озвучителна система в съчетание с модерна осветителна апаратура и мултимедийни екрани осигуряват за гостите висок градус на настронието. Жива музика,Ди Джей,приятна обстановка са допълнителни екстри на заведението.

 

И все пак,ако сте предпочели спокоен отдих в нашите вили и желаните да научите повече за традиционното меню и стария бит на местните българи, имате много варианти да посетите ако не всички,то поне най-известните механи в Рибарица. Общото при тях е оригиналният интериор и богато разнообразие от местни специалитети.

Да започнем с популярната “Стара Рибарица”(ул. “Георги Бенковски” 436) .Интересно е,че тя е наследила легендарната някога кръчма на колоритния  дядо Димитър.С открития си и весел характер,освен кръчмар, той е бил и душеприказчик на съселяните си.

В днешно време новопостроената на същото място механа привлича с чудесното си местоположение близо до планината,с обширен и добре озеленен двор.Придържайки се към традицията, кухнята тук предлага гозби от трапезата на баба и дядо с подправки,пропити с дъха на горските поляни.    

 

Ако сте зажаднели за рибни деликатеси,вашето място е спортно-развлекателния комплекса “Върбака”.Разположен близо до “Петрови Вили”(7 км),в самото начало на Рибарица.

Разполага със зарибен язовир за спортен риболов, а за неуспелите риболовци ресторантът предлага изкусно приготвени рибни деликатеси.Обстановката е повече от приятна сред спокойствието на планината и зелената ливада.

 

Любопитна за любителите на автентичния  български бит е механа “Теслъта”( ул.”Георги Бенковски” 72 ).Самите стопани са любители на старината и са подредили с любов тази механа в сърцето на една 100-годишна къща.Всеки от многобройните автентични предмети носи паметта и духа на времето.Наистина си заслужава да се потопите в атмосферата на миналото и да се насладите на вкусните гозби на баба.

 

Струва си да се отбиете  и в още едно уникално място – прочутото заведение “При Войводата”.След кратката  разходка до местността Козница и паметника на Бенковски, вашата награда е този уютен кът,сътворен изцяло от майсторските ръце и въображението на стопанина.Дървени маси от солидни чамови дъски,каменна камина,украсена с чанове,еленския рога и други причудливи предмети.

Удоволствие е да изпиете чая си,приготвен от дъхави горски билки и на сладка приказка да се наслаждавате на панорамата в сърцето на планината.

 

Това само една част от местата в Тетевен и Рибарица,където нашите гости със сигурност ще получат удоволствие от храната и обстановката.Съчетанието между живописната природа,присъствието на планината и сенките от историята и бита на нашите предци,всичко това допринася вашият отдих да бъде наситен с незабравими впечатления.