Зелено сирене - с.Черен вит
В страните, традиционни производители на множество сирена в Европа,със сигурност съществува, а българското зелено сирене се отглежда само на един хвърлен място от Петрови вили – в съседното село Черни Вит,където е “родното” му място.
Плод на случайност или не,но факт е,че именно в специфичните климатични условия на на речната долина на селото този вид песенно сирене може да се произвежда и съхранява. Малцина от местните жители са посветени в майсторлъка на това специално плесенно сирене ,но това,което е известно е,че главната причина за специфичните му качества е млякото,добивано от местния вид тетевенска овца,а също и темперагурните особеностите на мекия и влажен планински климат .
Сиренето е известно по-скоро на любителите на гурме-продукти и все още не се разпространява,но макар бавно и съпътствано с някои административни трудности, този рядък и ценен биопродукт става все по търсен от ценителите.
Правели са го в миналото местните жители по старинни рецепти,съхранявани в през годините,но поради ред причини,позабравени.Благодарение на интереса и ентусиазма на Цветан Димитров,традицията се възстановява.Той възобновява този уникален продукт, с аромат на трева,гниещи листа и земя и проправя пътя му към нашата трапеза.
А това е още една причина да се отправите на кратко пътешествие от нашия комплекс до с.Черни Вит, на лов за нови вкусови усещания.