Зелено сирене - с.Черен вит

 

В страните, традиционни производители на множество сирена в Европа,със сигурност съществува,  а българското зелено сирене се отглежда  само на един хвърлен място от Петрови вили – в съседното село Черни Вит,където е “родното” му място.

Плод на случайност или не,но факт е,че именно в специфичните климатични условия на  на речната долина на селото  този вид песенно сирене може да се произвежда и съхранява. Малцина от местните жители са посветени в майсторлъка   на това специално плесенно сирене ,но това,което е известно е,че главната причина за специфичните му качества е млякото,добивано от местния вид тетевенска овца,а също и темперагурните особеностите на мекия и  влажен планински климат .

Сиренето е известно по-скоро  на любителите на гурме-продукти и все още не се разпространява,но  макар  бавно и съпътствано с някои административни трудности,  този рядък и ценен биопродукт  става все по  търсен от ценителите.

Правели са го в миналото местните жители по старинни рецепти,съхранявани в през годините,но поради ред причини,позабравени.Благодарение на интереса и ентусиазма на Цветан Димитров,традицията се възстановява.Той възобновява този уникален продукт, с аромат на трева,гниещи листа и земя и проправя пътя му към нашата трапеза.

А това е още една причина да се отправите на кратко пътешествие от нашия комплекс  до с.Черни Вит, на лов за нови вкусови усещания.