Тетевенският исторически музей

За днешния посетител Тетевен е не само една от многобройните туристически дестинации, а едно вълшебно кътче,сбор от природни дадености, исторически забележителности, туристически еко пътеки, уникални атракциони за забавление, многобройни механи, предлагащи вкусни местни специалитети.

Тук ви предлагаме вариант за активен отдих в Тетевен, при това, възможен за осъществяване през всеки сезон на годината. Ако решите да избягате за няколко дни от наситеното си ежедневие, можете да се настаните в комплекс “Петрови Вили”,откъдето да се отправите към предпочитани от вас обекти.

Наближавайки града, след отклонението от гр.Ябланица, няма начин да не забележите паметника на Петко Страшника,издигнат от бял варовиков камък, с внушителни размери, точно какъвто е бил и самият Петко Милев. А кой е бил той, както и още много факти и документи ще узнаете,ако посетите

Къде се намира?

1.В самия център на града и на около 10мин път с кола от комплекс “Петрови Вили”

Какво съдържа?

1.Музеят разполага с 3 основни експозиции и повече от 5800 експоната.Археологичиската предлага древни сечива и съдове от праисторически времена.
2.Етнографския отдел е съхранил автентични носии и бродерии от съседните села Бабинци, Рибарица и др.

В предосвобожденската епоха Тетевен е бил цветущ град,в който са се развивали около 30 занаята, а предприемчиви търговци са изнасяли стоката по далечни страни в Европа и Азия. Част от техните градски одежди, както и накити на местните кокони могат да се видят днес в музея. Освен това можете да видите и някои старинни мебели докарани от Австрия или Франция за украса и уют на богатите градските къщи.

3.Разделът “Възраждане” разказва за бурното революционно минало на града.Тук са живели горди и независими българи, обичали са Отечеството си и са се борили да извоюват свободата си. Самият Васил Левски е основал тук през 18век един от най-многобройните революционни комитети, наброяващ 51 видни и заможни тетевенци. Лични вещи и документи на Хаджи Станьо Врабевски, председател на комитета, на Петко Страшника, касиер и др. са съхранени във витрините.

Тетевенския Исторически Музей

За колко време може да се обходи музеят?

1. Можете спокойно да прекарате до 3часа в музея, като стандартния посетител бил прекарал между 30-60 минути.

Музеят предлага и беседи за улеснение на по-любопитните.