Кои са трите местни специалитети от Тетевен и Рибарица, които задължително да опитаме?

Едва ли се срещат хора, неизкушени от първичното желание да пътешестват, да откриват и преоткриват места и природни забележителности. А в наши дни все повече се пътешества. Кой само за уикенда, кой за по-дълго и не само през лятото, а и през всичките четири сезона на годината.

Такъв бе и замисълът за нашия вилен комплекс Петрови Вили – сгушен в тишината на Тетевенския Балкан. В това магично място, огрявано от сутрин до здрач в меката светлина на планинското слънце, любознателнателният пътешественик може да се наслади на природата и през знойния юли, горещия август  и през тихите есенни и зимни дни, та чак до дъждовната пролет и цъфналите сливи.

Вече сме писали за разнообазнообразните възможности за активен отдих и туризъм в околностите,за уюта и удобствата за нашите гости. Мнозина предпочитат да се отдадат на удоволствието да полежат около басейна и сами да си приготвят вечерята на открито.

За други обаче надделява любопитството да открият нови вкусове и гозби,нещо оригинално от местната кухня на тетевенци:


Тетевенска Саламура

Веднага се сещам за прочутата тетевенска саламура .Това ястие е толкова вкусно и пикантно,че в негова чест жителите на града и околните села организират веднъж годишно Празник на Тетевенската саламура!

На самия градски площад най-добрите майстори-готвачи разполагат огромни казани и скари и от ранни зори забъркват това ястие. То съдържа дребна речна риба или пъстърва, раци, домати. Всичко е предварително изпечено на скара и после сварено с многобройни дъхави подправки.

Разбира се, саламура можете да опитате не само на 29 юни, когато е празникът, а и всеки ден в някоя от уютните местни механи. Саламурата се поднеся с резен пресен ароматен хляб, а защо не и като мезе за прочутата тетевенска ракия.


Копривена Каша

Не трябва да пропускате копривена чорба или копривена каша. Всяка тетевенска домакиня ще ви опише рецептата, но едва ли всеки би я изпълнил безпогрешно. Умението да “врътнеш” една каша далеч не е толкова просто. То се предава от баба на внучка, от майка на дъщеря. За да се усвои “техниката” да въртиш джуруляка, години и поколения трябва да се сменят.

А какво е джуруляк ли? На пръв поглед странен предмет от дърво, по-скоро от естествен клон, завършващ с няколко шипа, така че прилича на малък дървен боздуган. С този уред, попарените крехки копривени връхчета се надробяват, а накрая към сварената зелена каша се добавят яйца, масло, сирене и ред други подправки. Те я правят толкова вкусна, че да си оближеш пръстите. За древността на това ястие в района  говори и фактът,че в етнографския отдел на  Историческия музей в Тетевен, е изложен оригинален джуруляк, използван някога по тези места за приготвяне на копривена чорба.


Зелено Сирене

А чували ли сте за зелено сирене?

В страните, традиционни производители на множество сирена в Европа, със сигурност съществува,  а българското зелено сирене се отглежда  само на един хвърлен място от Петрови вили – в съседното село Черни Вит, където е “родното” му място.

Плод на случайност или не, но факт е, че именно в специфичните климатични условия  на речната долина на селото този вид песенно сирене може да се произвежда и съхранява. Малцина от местните жители са посветени в майсторлъка на това специално плесенно сирене. Това, което е известно е, че главната причина за специфичните му качества е млякото, добивано от местния вид тетевенска овца. Също и темперагурните особеностите на мекия и влажен планински климат.

Сиренето е известно по-скоро на любителите на гурме-продукти и все още не се разпространява, но макар бавно и съпътствано с някои административни трудности,  този рядък и ценен биопродукт става все по-търсен от ценителите.

Правели са го в миналото местните жители по старинни рецепти, съхранявани през годините, но поради ред причини, позабравени. Благодарение на интереса и ентусиазма на Цветан Димитров, традицията се възстановява. Той възобновява този уникален продукт, с аромат на трева, гниещи листа и земя и проправя пътя му към нашата трапеза.

А това е още една причина да се отправите на кратко пътешествие от нашия комплекс Петрови Вили до с.Черни Вит, на лов за нови вкусови усещания.