5 вълнуващи идеи за разходка и преходи до хижи близо до село Рибарица

Ако се чудите по кои екопътеки Рибарица да поемете, то сте попаднали на правилното място тук.

Тетевенският Балкан може да се похвали с едно селце, което отдавна е превърнато в туристически магнит. Вероятно безпроблемно разпознахте Рибарица. Притегателната си сила дължи на възрожденския дух и жадуваното от всички със забързано ежедневие, спокойствие, които дава. В допълнение е отправна точка за тези, които желаят да засилят връзката си с планината, докато я опознават пешеходно. Точно за тях сега ще предложим 5 вълнуващи идеи за eкопътеки Рибарица и района.

След успешно изминатия преход вземете глътка отдих в къща за почивка в Рибарица, каквато можете да си наемете в Петрови вили. Ще намерите спокойствие уют и топлина в къщите Мони и Диана за вас и цялото семейство.

Екопътека с. Рибарица до хижа Бенковски


Хижа Бенковски – екопътеки Рибарица

Първото ни предложение за екопътека в Рибарица ще ни отведе до хижа Бенковски. Един от популярните начини да се стигнете до нея, след като излезете от вашата къща за почивка в Рибарица, е през местността Костина. Пътят започва от с. Рибарица, където се сливат реките Костина и Бели Вит. Скоро ще стигнете местността Костина. В долния й край има каменен мост, срещу който се вижда паметникът на Георги Бенковски. После се върви на юг, подминават се местата, където има пресечна точка със Свинска река, после сливането на реките Равна и Дълбокото дере.

Малко по-късно пътеката става маркирана, отделя се от коритото на реката и се започва стръмно изкачване със серпантинови извивки по склон със стара широколистна гора от смърчове и букове. Ще ви отнеме малко повече от половин час до Царската почивка, след която стръмнината отстъпва място на полегат маршрут. Излизате на обширна поляна с наклон, където е хижа Бенковски. Това бе първото ни предложение за екопътеки около Рибарица.

● Откъде се тръгва: с. Рибарица, при реките Костина и Бели Вит
● Времетраене: Маршрутът се изминава за около 4 часа
● Трудност на маршрута: средна, до средно-висока
● Характеристика на маршрута: включва крайречни пътеки, стръмно изкачване по серпентина, полегат път
● Има ли достъп с автомобил: да, за част от маршрута

Екопътеки Рибарица: Туристически маршрут от Рибарица до хижа Ехо


Хижа Ехо – екопътеки около Рибарица

Слънцето е оповестило новия ден и ви кани да излезете от своята къща за почивка в Рибарица. Време е да опитате второто ни предложение за екопътеки Рибарица. В края му ви очаква хижа Ехо. Преди да стигнете до нея ще трябва да положите известен пешеходен труд. За начало отивате до автобусна спирка “Стара Рибарица”, откъдето поемате към с. Шипково. Два километра по-късно има разклонение. Тръгвате по десния път по асфалтиран тесен път, минаващ покрай Черна река.

Мост над реката дава знак, че от този момент пътят е само за високо проходими превозни средства. Приемаме, че обувките ви са такива и при разклонението продължавате по десния път. Част от екопътеката ви ще бъдат местностите Неновия камък, Динките, Червени бряг, Мечи улей, Кривия дол и Остриките. При последната можете да съберете сили на място за отдих с масивни маса и пейки, чешма, огнище. Оттам продължавате на юг, следва стръмно изкачване по серпентина, а за фон ще имате красива смесена гора. По пътя си ще видите още 2-3 места за почивка, ще преминете през кръстовището “Ехо-Козя Стена”. След още изкачване на юг през горист и открит терен стигате до седловина Железни врата и хижа Ехо. Така приключва част две от екопътеки Рибарица.

● Откъде се тръгва: с. Рибарица, автобусна спирка “Стара Рибарица”
● Времетраене: Маршрутът се изминава за около 4-5 часа
● Трудност на маршрута: средна, до средно-висока
● Характеристика на маршрута: редуват се гориста и открита местности, в началото е по-полегат, към края има повече изкачвания, сред които и стръмни
● Има ли достъп с автомобил: от един момент нататък е само за високо проходими превозни средства

Уморени след прехода можете да отдъхнете при нас в Петрови Вили. Вижте уюта на вила Мони тук.

Екопътеки Рибарица: Туристически маршрут от Рибарица до хижа Вежен


Хижа Вежен – екопътеки Рибарица

Още един от екопътеки Рибарица, които да опитате, докато не играете карти в уютната си къща за почивка в Рибарица, ще ви предложим тук. Крайната ви точка този път е хижа Вежен. До нея водят много пътеки, но за ваша сигурност изберете една от двете маркирани, минаващи съответно по билото на рид Царичина и по река Заводна. Можете да тръгнете от мястото на водосливането на реките Заводна и Левкокалски дол. Асфалтиран път дава възможност да се навлезе навътре в планината с кола и така да си спестите много вървене, освен ако не решите да изминете целия маршрут пеш. Следва черен път само за високо проходими возила, който е един от вариантите да стигнете до хижата.

Ако търсите повече предизвикателство, има и пътека, която започва от местността Данчова бичкия. Още в началото й ви посреща стръмно изкачване по Тънката рътлина – малък рид. Ще стигнете до мост с дървени перила, отвъд който стръмнината намалява и покрай р. Христова долчина завивате на изток. Скоро стигате до Горна Дудкова поляна, която е на билото на Царичиния рид. В един момент отново ще излезете на черния път, който ви отвежда на поляна Царичина, което означава, че вече виждате и построената на нея хижа Вежен. Така приключва третото ни предложение от екопътеки Рибарица.

● Откъде се тръгва: близо до с. Рибарица, където се сливат реките Заводна и Левкокалски дол
● Времетраене: Маршрутът се изминава за около 5 часа
● Трудност на маршрута: малка, до средна трудност
● Характеристика на маршрута: асфалтиран път, черен път, има и туристическа пътека със стръмни изкачвания и открити поляни
● Има ли достъп с автомобил: има достъп в началото по асфалтиран път, после е само за високо проходими коли по черен път

Екопътека от с. Рибарица до хижа Васильов


хижа Васильов – екопътеки Рибарица

Следващото ни предложение за екопътеки Рибарица е с финална спирка хижа Васильов. Отправната точка е автобусната спирка “Стара Рибарица” в едноименното село. Оттам първата ви цел е вилната зона Крушово, след която продължавате, без да се отклонявате, по основния черен път и десет минути по късно ще бъдете изправени пред избор измежду три пътеки. Тези в средата и вляво ще ви отведат до желаната крайна цел.

Тук ще обърнем внимание на средната, по която след десетина минути се озовавате пред дере, което да пресечете. Следват двайсетина минути вървене по черен път, които предшестват стръмно изкачване през букова гора, към която сте се отклонили от пътя вдясно. Преодоляването на стръмния участък ще ви награди с внушителна поляна. Малко по-късно се задава още едно изкачване през гората, което обаче е по-леко от първото, а в края му стигате до хижа Васильов.

Откъде се тръгва: с. Рибарица, автобусна спирка “Стара Рибарица”
Времетраене: Маршрутът се изминава за около 5 часа, от които 2,30 ч. са през гората
Трудност на маршрута: средна трудност
Характеристика на маршрута: черен път, стръмно и по-леко изкачване през гора
Има ли достъп с автомобил: в зависимост от проходимостта на автомобила ви, можете да изминете частично или изцяло пътя до хижа Васильов с него. 

Екопътеки Рибарица: Туристически маршрут от Рибарица до хижа Човканя

Последният от туристически маршрути в Рибарица, които ви предлагаме тук, води до хижа Човканя. Той в голяма степен повтаря описания вече път до хижа Бенковски. Можете да тръгнете от центъра на с. Рибарица и да вървите по стъпките на революционера. Отправяте се на юг към местността Костина, покрай паметника на Бенковски, който е в централната част на селото.

Долината на р. Костина предлага приятен, оцветен от багрите на природата път, а в лявата част на пътя е лобното място на Бенковски, наричано Кървавото кладенче. След него маршрутът към планината продължава по черен път. Остават ви няколко свежи зелени поляни за пресичане и вече сте на разклона за хижа Човканя.

● Откъде се тръгва: с. Рибарица, централна част
● Времетраене: Маршрутът се изминава за около 3-4 часа
● Трудност на маршрута: средна
● Характеристика на маршрута: асфалтиран път, черен път, поляни, изкачвания през гората
● Има ли достъп с автомобил: да, за част от маршрута

Погрижете се да имате приятен отдих след дългите преходи

Всеки от предложените маршрути в района на Рибарица несъмнено ще остави топли спомени у вас, за които гордо да разказвате. Част от тях ще са свързани с умората в краката ви, а за да отнемете поне част от нея, ще ви е нужен пълноценен отдих. Такъв можете да си осигурите в къща за почивка в Рибарица. Препоръчваме ви уютните и гостоприемни Петрови вили, където ще се насладите на всички удобства. Изберете вила Мони или Вила Диана, а ако сте по-голяма компания, запазете и двете само за вас.

Ако искате да разберете повече за най-голямата забелжителност на Рибарица – кървавото кладенче на Георги Бенковски – то вижте тук.